Mrtvaška mušica

 

Mrtvaške mušice

Mrtvaške mušice so velike približno 3 mm, imajo dolge noge in podolgovate tipalke. Izgledajo kot majhni komarji, ki letajo tik nad površino tal oz. substrata. So slabi letalci in zato ne letajo na dolge razdalje. Včasih tudi tečejo po površini. Ličinke se hranijo z glivami in razpadajočim organskim materialom v substratu, so črvom podobni, ki so približno 4 mm dolgi z značilno svetlikajočo črno glavo. Številčnejše populacije ličink se hranijo tudi s koreninami in so lahko uničujoče med koreninjenjem potaknjencev in vzgoji sejancev.

Preventiva

Da se prepreči razmnoževanje v okolici vašega pridelka je ključno, da so tla suha, brez plevelov in dobro odcedna. Izogibajte se preveč zalitim rastlinam, saj mrtvaška mušica potrebuje izredno moker substrat za svoj razvoj. Poskrbite, da skladiščite suh substrat in da imate v rastlinjakih tla urejena (odcedna podlaga odtoki, pesek,…). Mrtvaška mušica lahko preživi tudi na talnih glivah, algah pod mizami ali slabo očiščenih mizah. Prisotnost mrtvaške mušice lahko enostavno kontrolirate z rumenimi lepljivimi ploščami.

Primarna hrana mrtvaških mušic so rastlinam patogene glive, vendar se hranijo tudi na koreninah rastlin in kakršnikoli organski masi na ali v substratu. Dolgo se je domnevalo, da je posledica hranjenja na koreninah tudi okužba s patogenimi glivami. Danes je znano, da mrtvaška mušica igra aktivno vlogo pri prenosu spor iz okuženih rastlin na zdrave rastline.

Hranjenje mrtvaške mušice na koreninah zmanjša zmožnost rastlin za črpanje vode in hranil. To ima za posledico šibke rastline, katerih rast je bistveno slabša. Mlade rastline, posebej počasi rastoči sejančki ob prisotnosti mrtvaških mušic propadejo.

Zatiranje

V tujini se za zatiranje mrtvaške mušice uporablja Trigard 100 SL (cyromazine), ki se v tujini uporablja za zatiranje minerjev in mrtvaških mušic v okrasnih rastlinah. Priporočen odmerek je 10mL/10L vode. Tretirati je potrebno vsa območja, kjer bi se lahko mušica zadrževala. Ker se generacije prekrivajo je včasih potrebno več tretiranj za popoln uspeh.

V tujini uporabljajo tudi tiametoksam, ki je v Sloveniji na voljo pod imenom ACTARA 25 WG. V Sloveniji ima registracijo za zatiranje resarjev, rastlinjakovega ščitkarja in tobakovega resarja na sadikah, solati in paradižniku.

V tujini se ACTARA 25 WG uporablja tudi za zatiranje mrtvaških mušic. Rastline se poškropi in nato po 24 urah zalije z vodo in tako spere aktivno snov v substrat. Prekomerno zalivanje zmanjša učinkovitost.

Obvestilo:Ta navodila so samo usmeritve in jih je potrebno prilagoditi individualnim potrebam vrtnarja, vremenskim razmeram.

Pred uporabo kemičnih sredstev preverite ali je sredstvo lokalno registrirano.
Podjetje Picount ne prevzema odgovornosti za kakršnekoli težave pri vzgoji ob uporabi omenjenih navodil.