Vzgoja sejančkov in sadik

VZGOJA SEJANČKOV IN SADIK

18563             18564

 

 

 

Ne iščite bližnjic pri vzgoji sadik. Za najboljše rezultate setve imejte rastline na optimalni temperaturi. Ko zalivate pravkar posejano seme ne imejte prevelikega pritiska, da ne bo voda prestavila semena.

 

Ko je vse seme vzkalilo, premaknite platoje iz sobe za kaljenje v rastlinjak, da se izognete izdolževanju kličnih listov. Nekatere rastline (tagetes, cinije, dalije) je potrebno kljub temu poškropiti z rastnim regulatorjem Dazide Enhance, da se izognete izdolževanju kličnih listov. V nadaljevanju je za uspeh

ključno ustrezno zalivanje. Prekomerno zalivanje vodi do pretegnjenih sadik, ki zato oslabijo in postanejo dovzetne za bolezni. Najboljši regulator rasti pri mladih rastlinah je prav ustrezno zalivanje. Izmenjevanje suhih obdobij z mokrimi vodi do močnega koreninskega sistema in močnih stebel. Močna osvetlitev zagotavlja kompaktne sadike. Ne pozabite, da močna osvetlitev viša temperaturo rastlin, zato je pomembno zagotoviti dobro kroženje zraka. Osvetljene rastline običajno cvetijo prej kot tiste, ki so rasle v slabših pogojih osvetlitve.

 

Gnojenje z nizkimi in rednimi koncentracijami bodo zdrave po rasti in barvi. Uporabljajte gnojila, ki imajo nizke vsebnosti fosforja in dušika in se tako izognite mehkim poganjkom. Kadar se odločate za uporabo rastnih regulatorjev na sadikah, vedno uporabite nizko koncentracijo v dveh odmerkih, namesto ene močne aplikacije. Tako boste namreč lahko naredili korekcijo odmerka in kontrolirali rast in vzgojili uniformne rastline.